Over mij

Geia sas! Mijn naam is Jorgos Even en ik ben een echte Griek... met wortels uit Beieren, maar wel met de Nederlandse nationaliteit. Ik ben in München (Duitsland) geboren en getogen, maar woon, werk en leef sinds 1998 in Enschede met een kleine tussenstop in Losser.

In Duitsland heb ik 12 jaar lang een Griekse privéschool bezocht, waardoor ik de Griekse taal, kunst en cultuur heb mogen leren kennen. In het studiejaar 2004-2005 heb ik aan de Universiteit van Amsterdam lessen in de "Byzantijnse Geschiedenis" gevolgd, om zo meer over de geschiedenis van mijn cultuur te weten te komen. Aan dezelfde universiteit heb ik de afgelopen jaren de vakken taalwetenschap en onderzoek vaardigheden bezocht. Mijn doel voor deze studie was me wetenschappelijk te bekwamen in de Griekse taal.

In Enschede en omgeving heb ik mijn eigen PR & Communicatie bureau ( JE communicatie ) en beheer social media, geef workshops, trainingen en advies aan verschillende instellingen, verenigingen en organisaties (Volksuniversiteit Enschede, Levenskunst in Twente, Alifa, Robin Joostens Coach - Trainer en IVT-centrum voor ontwikkeling), bedrijven maar ook aan privé personen zoals vrijwilligers en amateurkunstenaars. Verder ben ik PR & Communicatie medewerker bij M-Pact in Enschede. Tot het najaar van 2016 heb ik met veel enthousiasme Nieuwgriekse taallessen en Griekse kookworkshops gegeven, zowel aan groepen als prive. Regelmatig geef ik interculturele trainingen in Duitsland aan de Katholieke Hogeschool en aan de universiteit van Münster, Osnabrück, maar ook aan de universiteit in Vechta. De presentatie die ik hiervoor als uitgangspunt gebruik, over het leven van de eerste gastarbeiders, heb ik ook als basis gebruikt voor een lezing in het kader van de maand van de geschiedenis in 2015.

Naast al deze werkzaamheden organiseer ik actieve taal- & cultuurvakanties in Griekenland, voor groepen tot max. 8-10 personen maar in overleg zijn er ook individuele vakanties bespreekbaar. In het verleden was er een succesvolle samenwerking met het tijdschrift LIBELLE: kookworkshops Griekse zomer keuken. Ook heb ik meegewerkt aan een serie artikelen voor de TC Tubantia over Nederlandse-Twentse spreekwoorden en de vertaling in het Nieuwgrieks. Bijzonder was ook de samenwerking met KNORR en hun Grieks wereldgerecht reclame spotje... Boer Wiebe en zijn Griekse Gyros. In het nieuwsarchief is trouwens deze video terug te vinden. Geweldig mooi om terug te kijken! Opaaaaaa....

Aangezien het woord marathon van Griekse oorsprong is, sponsor ik regelmatig een van de lopers van de Enschede marathon. De oudste marathon van Nederland. Ook heb ik lopers die deelnamen aan de Spartathlon in Griekenland gesponsord.

Voor meer informatie over Grieks in Twente en de verschillende activiteiten kun je natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met nummer: 06 39 71 88 31 of stuur gewoon een e-mailtje via het contactformulier.

Groetjes, veel plezier op www.grieksintwente.nl en misschien tot ziens met een wijntje en iets lekkers erbij.

Jorgos